Fortsätt till huvudinnehåll

Jag vill ha en syntes av österländsk visdom och marknadsekonomi!

Ledarskap handlar om att fatta beslut, och inte vilka beslut som helst utan de rätta besluten. Ledningarna i globala företag fattar beslut som påverkar tusentals eller till och med miljontals människor, och politiska ledare fattar beslut som påverkar tiotals miljoner. Att fatta de rätta besluten är därför fullständigt avgörande, eftersom inkompetent beslutsfattande kan få katastrofala följder.Vi har stora frågor som behöver lösas i den globala ekonomin och vi har inte råd med kortsiktigt och ensidigt beslutsfattande längre.
Den buddhistiska uppfattningen är att en sann ledare är den som fattar de rätta besluten. Detta innebär att ha rätt synsätt och det som Dalai Lama kallar "ett lugnt, samlat och koncentrerat sinne", det vill säga ett fridfullt sinne som inte störs av negativa tankar och känslor, och som är tränat och fokuserat. För att förbättra kvaliteten på sina beslut måste ledare förbättra sitt sinne.
Du kan förbättra ditt sinne genom att tänka på rätt sätt och handla på rätt sätt, men du kan inte handla på rätt sätt om du inte tänker på rätt sätt.
Att tänka på rätt sätt innebär att tänka efter före varje handling för att säkerställa att handlingen bygger på den rätta avsikten och den rätta motivationen. Den rätta avsikten är att handlingen ska vara fördelaktig för dig själv och för alla som berörs av den; det vill säga att den tar hänsyn till ditt eget och andras välbefinnande. Detta gäller såväl individer som organisationer. Det "rätta synsättet" inbegriper också tre aspekter av verkligheten: allt förändras, ingenting som existerar är oberoende, ingenting existerar utan orsak. Att inse de ömsesidiga beroendet och den ständiga förändringen är också grundvalen för systemtänkande i västvärlden.
Vid första anblick tänker kanske många att skillnaden mellan affärsvärlden och buddhismen är stor, men den gemensamma nämnaren är att de båda lägger stor vikt vid lycka. Ett företag som inte har nöjda medarbetare, kunder och ägare kommer till sist att gå under. En av buddhismens naturlagar är att egocentricitet är grundorsaken till allt lidande.Egocentricitet är också orsaken till negativa tankar som inte tar hänsyn till de konsekvenser de kan ha för andra. Fusk, lögner, döljande av onda avsikter, aggression, vrede, högmod, avund, illvilja och bitterhet räknas alla som negativa tankar eller känslor. När du lyckas minska förekomsten av sådana negativa uttryck kommer du att märka att dina relationer med andra människor snabbt blir bättre. Det är enkelt! Människor har hellre kontakt med någon som är intresserad av deras välbefinnande än med någon som bara är intresserad av sig själv. Men många är helt blinda för detta faktum. När de träffar andra försöker de pressa på dem sina egna idéer och övertyga dem om sin egen förträfflighet utan att alls intressera sig för den andra.
Ledare förstår att de är beroende av andra men inser inte helt hur beroende de är av dessa människors reaktioner vilka ligger utanför deras kontroll, till exempel kunder och media. De bästa ledarna är högst medvetna om hur viktiga deras interaktioner är för deras rykte: efter ett enda allvarligt misstag tar det årtionden att återuppbygga ett skadat rykte. VD på svenska bankföreningen Kerstin av Jochnick ser nu som sin uppgift att bl a prioritera och verka för ett högt förtroende för svenska banker sedan finanskrisen internationellt har skakat allmänhetens förtroende i gemen och hon anser att det är av yttersta vikt att det återupprättas. Synnerligen viktigt är det när bankerna av politikerna fått krav på sig som tillväxtskapare genom sin infrastruktur och kreditgivning. Det innebär också högre krav på helhetsperspektiv vid riskbedömning när det gäller bankernas hela utbud och affärsverksamhet. De banker som kommer att lyckas är de som klarar av att koppla ihop mikrofrågeställningar med makrofrågeställningen och se till helheten i skeenden, då krävs beslutsfattare och ledare som är tränade för variabla perspektiv och att se konsekvenser på både kort och lång sikt för samtliga berörda parter och har förmåga att välja vägar som gynnar flest parter. Detta är inte bara sant för bankverksamhet det gäller alla typer av verksamheter. Min yttersta önskan som jag också delar med Dalai Lama är att vi genom att förbättra kvaliteten på våra ledares beslut ska få leva i en värld som blir bättre för alla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jorden är vårt hem. Riktiga krigare behövs nu för att skydda och undanröja hotet.

När du försöker förändra världen kommer människor som har intressen i att status quo upprätthålls först ignorera dig, sedan förlöjliga dig, sedan attackera dig, men efter det vinner du. Det är därför som det nu behövs män och kvinnor som vågar vara riktiga krigare till skydd för Jorden, vårt hem och Livet. Under tio tusentusentals år levde vi människor nära naturen. Människorna då insåg att de var beroende av naturen/jorden för sin levnad, sin hälsa och sitt välstånd. Vi är lika beroende idag. I Jorden gror livet på samma sätt som i kvinnans kropp. Jorden ger oss mat att äta, vatten att dricka, luft att andas och skydd - ett hem. Efter döden skulle människan åter till Jordens inre – ”av jord är du kommen och till jord ska du åter varda”, en fras som fortfarande används idag. Allting i människornas värld var besjälat – träden, jorden, källorna och våtmarkerna. Det fanns en vördnad för Livet, som en osynlig ständigt närvarande kraft som ingen kan fånga in eller hålla fast – en gå

En bättre och hållbar värld? Hur gör vi? Är vi medvetna om hur vi formar världen?

Vi behöver bara se på tv-nyheterna för att inse galenskaperna i vår värld och den minskar inte. Människans agerande innebär våld mot andra livsformer på vår planet - förstörelsen av syreproducerande skogar och av växter och djur, vanvård av djur i jordbrukets djurfabriker samt förgiftning av floder, hav och luft. Med enskildas egocentriska vinstintresse som drivkraft och okunnighet om det faktum att människan är en del av helheten, framhärdar människor med beteenden som, om de får fortgå okontrollerat, bara kan resultera i mänsklighetens undergång. Om mänsklighetens historia vore en klinisk psykologisk fallbeskrivning av en enda människa skulle diagnosen inte kunna bli något annat än kroniska paranoida vanföreställningar samt en sjuklig benägenhet att begå mord, extrema våldshandlingar och grymheter mot förmodade fiender. Kriminell galenskap, med några få klara stunder. Rädsla, girighet och maktbegär är de psykologiska drivkrafterna bakom inte bara krig och våld mellan nationer, stamm

Vilken typ av ledarskap krävs för att förvandla ett ordinärt företag till ett företag i mästarklass?

Omfattande studier visar att det inte är det ledarskap som de självsäkra cheferna med hög profil, som skapar rubriker och blir kändisar står för. Det är i själva verket de självutplånande, tysta, reserverade, till och med blyga som präglas av en paradoxal blandning av personlig ödmjukhet och professionell vilja och som mer liknar filosofen och tänkaren Sokrates än Julius Caesar. När andra talar om och beskriver dessa ledare av mästarklass använder de ord som: lugn, anspråkslös, ödmjuk, reserverad, blyg, vänlig, artig, självutplånande, försiktig, tror ej på tidningsklipp med beröm om sig själva. Samtidigt handlar det också om benhård vilja och nästintill orubblig beslutsamhet att göra vad som krävs för att förvandla företaget till ett mästarföretag, genom att aldrig låta sitt egenintresse stå i vägen för det högre målet. Ledare i mästarklass ser ut genom fönstret för att fördela äran på faktorer utanför sig själv när det går bra ( och om de inte hittar någon händelse eller person som ka